Kliininen asiantuntija -tutkinnon huomiointi työelämässä

17.6.2024

Kliininen asiantuntija -tutkinnon huomiointi työelämässä. Kyselytutkimus sairaanhoitajille

Hoitoalan asiantuntijuuden kehitys on ollut käynnissä maailmanlaajuisesti jo 1930-luvulta lähtien, mutta edelleen tänä päivänä kliininen asiantuntija -nimike ja työnkuva ovat sosiaali- ja terveysalalla tuntemattomia. Tutkitustikin asiantuntijuuden ja osaamisen hyödyntämiseen on havahduttu vasta 2020-luvulla. Kevään 2024 aikana Suomen Sairaanhoitajat on tuonut esille huoltaan sosiaali- ja terveydenhuollon nykytilasta ja vaatinut pikaisia korjauksia tilanteeseen. Laajavastuisten sairaanhoitajien roolin on aiemmissakin tutkimuksissa todettu olevan tärkeässä roolissa ja tarve erikoisosaamiselle kasvaa koko ajan.

 

Kliiniset asiantuntijat YAMK-KLIAS ry toimi tutkimuksen toimeksiantajana. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajan urakehitysmahdollisuuksia sekä kliininen asiantuntija -tutkinnon ja laajavastuisen sairaanhoitajan asiantuntijuuden kompetensseja. Tavoitteena oli tuottaa tietoa laajavastuisen sairaanhoitajan työnkuvan nykytilasta ja YAMK- tutkinnosta saadun osaamisen huomioimisesta työelämässä. Tässä tutkimuksessa saadut tulokset vahvistavat aikaisempia tutkimustuloksia. Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena kliininen asiantuntija -tutkinnon suorittaneille sairaanhoitajille. Opinnäytetyön aineistonkeruu ja analysointi kevään 2024 aikana.

 

Kyselytutkimuksen johtopäätöksenä voidaan pitää sitä, että kliininen asiantuntija -tutkinto on edelleen huonosti tunnettu ja arvostettu sosiaali- ja terveysalalla eikä tutkintoa juurikaan huomioida työelämässä. Kliininen asiantuntija -tutkinnon suorittaneet eivät pääsääntöisesti työskentele asiantuntijanimikkeellä tai työskentele sellaisessa tehtävässä kuin asiantuntijatutkinnon suorittaneen kuuluisi työskennellä. Tutkinnon suorittaneet hyödyntävät koulutuksesta saamaansa osaamista, mutta eivät silti etene urallaan kuten pitäisi. Suomessa on paineita saada kliinisen laajavastuisen hoitotyön nimikkeet yhdenmukaistettua ja nimikesuojattua. Tällä olisi todennäköisesti suora vaikutus asiantuntijatyön tunnettuuden lisääntymiseen hoitotyön kentällä ja sitä myöten myös asiantuntijatyön kehittymiseen.

 

Sosiaali- ja terveysalan asiantuntijaroolien kehitys on kansainvälisistä ja kansallisista tutkimustuloksista huolimatta puutteellista. Hyvinvointialueiden rakentamisessa asiantuntijoiden työpanoksen hyödyntäminen on jäänyt vajaaksi. Vasta nyt Suomen hallitus on herännyt pohtimaan sairaanhoitajanpulan ratkaisuehdotuksia, kuten asiantuntijuustyön lisääminen ja uramallien kehittäminen. Kyselytutkimuksen mukaan edes uramalli ei lisää sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoimaa. Herää kysymys, että mikä sitä lisää?

 

Kyselytutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää sairaanhoitajan asiantuntijuusroolin ja tutkinnon kehittämisessä vastaamaan työelämän tarpeita. Lisäksi tuloksia voidaan hyödyntää ammattikorkeakoulujen ja sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden yhteistyön kehittämisessä. Olisikin ajankohtaista selvittää uramallien hyödyntämistä ja käyttöastetta eri hyvinvointialueilla sekä kliinisten asiantuntijoiden kokonaismäärä ja sijoittuminen eri työtehtäviin.

 

Milla Korhonen  ja Karin Tokola  

Kliininen asiantuntija, XAMK.

Julkaistu 16.5.2024 osana kypsyysnäytettä.

Linkki julkaisuun (Huom! aukeaa uuteen välilehteen).